Kimczi

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3951
Kimczi
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 kg kapusty
  • 3 łyżki soli
  • 2 duże cebule
  • 1 ostra papryka
  • 2 pory
  • 4 średnie zielone ogórki
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 2 ząbki czosnku

Opis przygotowania:

Kapustę umyć, osuszyć i grubo poszatkować, posypać solą i zostawić na 1 godzinę. Po tym czasie przelać ja zimną wodą i odcedzić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić na cienkie plasterki. Ogórki i paprykę umyć, ogórki pokroić w ćwiartki, a paprykę po usunięciu nasion w cienkie paski. Czosnek rozetrzeć ze sproszkowanym imbirem. Kapustę jeszcze raz posolić włożyć do kamiennego garnka lub beczki drewnianej, dobrze ubić i układać warstwami: kapusta, warzywa i przyprawy. Wszystko mocno ugniatać. Ugniecioną kapustę odstawić w chłodniejsze miejsce na 3 dni, potem podawać jako surówkę.

Komentarze (0)