Chłodnik białoruski

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1994

Składniki:

  • 50 dkg szczawiu
  • 4 średnie zielone ogórki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 4 jajka
  • 1 l kwasu chlebowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 pęczek zielonego koperku
  • sól

Opis przygotowania:

Szczaw, szczypior, koperek i ogórki umyć. Masło wrzucić na patelnie i udusić na nim szczaw, a następnie przetrzeć przez sito. Ogórki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek i koper drobno posiekać. Oddzielić żółtka od białek, żółtka roztrzepać z chrzanem, a białka lekko ubić (nie dopuścić do powstania piany). Wszystkie składniki przełożyć do jednego naczynia, zalać kwasem chlebowym i lekko posolić. Chłodnik wstawić na 15 minut do lodówki i podajemy na zimno.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów