24 triki kuchenne, które warto znać

Oceń:
(0 głosów)
24 triki kuchenne, które warto znać
fot. gimbok / freeimages.com

Kuchnia już dawno wyłamała się ze sztywnych barier postrzegania jej jako narzędzia zaspakajającego naszą potrzebę jedzenia. Dzisiaj jesteśmy świadkami ewolucji gotowania za sprawą łączenia innowacyjnych pomysłów ze starą szkołą. Kiedyś większość czynności wykonywanych przy przygotowywaniu jedzenia zajmowała wiele czasu. Teraz za sprawą prostych kombinacji można ten czas zaoszczędzić. Oto kilka trików, które z pewnością przydadzą się niejednemu entuzjaście kuchennych podbojów:

1. PRZESOLONA ZUPA – jeśli przesolisz zupę, należy dodać do niej kilka małych surowych ziemniaków i ponownie zagotować.

2. KIPIĄCE MLEKO – jeżeli chcesz, aby mleko nie wykipiało powinieneś przed gotowaniem posmarować masłem ok. 5 cm ściany garnka nad powierzchnią mleka.

3. KOŻUCH NA BUDYNIU – po wlaniu budyniu do miski należy posypać jego wierzch cukrem, wtedy unikniesz niechcianego kożucha.

4. ŚWIEŻY CHLEB – jeśli chcesz zachować świeżość chleba, należy w chlebaku umieścić jabłko.

5. GOTOWANE ZIEMNIAKI – kiedy chcesz przyspieszyć gotowanie ziemniaków, musisz pokroić je w małą kosteczkę. 10 minut gotowania i będą miękkie.

6. PRZYPALONY GARNEK – pół szklanki soli, kilka łyżek sody lub puszka coli wraz z wodą po zagotowaniu wyczyszczą pechowo przypalony garnek.

7. SZYBSZE CIASTA – jeśli często pieczesz ciasta czy ciasteczka to możesz przygotować i odmierzyć większą ilość mieszanek składników suchych. Takie mieszanki umieść w woreczkach i za każdym razem zaoszczędzisz czas, gdyż dodajesz tylko resztę składników.

8. KRYSTALICZNY LÓD – Twoje kostki lodu są matowe? Zrób je z wcześniej przegotowanej lub mineralnej wody a będą przejrzyste.

9. OBIERANIE CZOSNKU – nieobrane ząbki czosnku wrzuć do miski, przykryj drugą miską lub talerzem i energicznie potrząsaj. Unikniesz mozolnej pracy i niechcianego zapachu na dłoniach.

10. ROZMRAŻANIE – zamrożone mięso czy ryby włóż do miski i zalej wodą. Przyspieszy to proces rozmrażania. Jeśli bardzo zależy Ci na czasie zmieniaj wodę co kilka minut. Możesz także użyć wody gazowanej.

11. „KROJENIE” SAŁATY – aby liście sałaty wyglądały świeżo i zachowały cenne witaminy – rwij ją palcami, zamiast kroić nożem.

12. ODKAMIENIACZ – jeżeli chcesz odkamienić swój czajnik a nie masz akurat odkamieniacza – użyj kwasku cytrynowego lub octu! Kwasek wsyp do czajnika i zalej do połowy wodą, następnie zagotuj, odczekaj ok. 20 minut. Wylej zawartość i wypłucz czajnik. Jeśli chcesz użyć octu to dawkę octu zalej tą samą porcją wody. Zagotuj. Odczekaj godzinę. Wylej zawartość i wypłucz urządzenie.

13. SUCHE CIASTO – w trakcie pieczenia ciasta drożdżowego wstaw do piekarnika blaszaną miskę z wodą. Ciasto nie będzie suche.

14. ZAKALEC – aby uniknąć zakalca w cieście owocowym, przed wyłożeniem owoców na placek wysmaruj jego wierzch ubitymi białkami i oprósz delikatnie mąką.

15. MIELONE – jeśli podczas formowania mielonych kotletów mięsny farsz lepi Ci się do dłoni, zwilż je wcześniej wodą.

16. PRZYWIERAJĄCE CIASTO – żeby zapobiec przywieraniu ciasta do blaszki, należy wcześniej wysmarować formą margaryną i oprószyć mąką lub bułką tartą.

17. WYSCHNIĘTY ŻÓŁTY SER – zalej go mlekiem i odstaw na kilka godzin.

18. OBIERANIE JAJ – do gotującej się wody wsyp trochę soli a skorupka łatwo odejdzie od białka, natomiast jeśli delikatnie nakłujesz wierzch jajka przed gotowaniem unikniesz pęknięć skorupki.

19. SOK Z CYTRYNY – przed smażeniem, gotowaniem, pieczeniem czy duszeniem natrzyj mięso wyciśniętym sokiem z cytryny, a będzie miękkie.
Dodaj kilka kropel do gotującego się ryżu – stanie się on idealnie biały.
Skrop nim grzyby będziesz miał pewność, że nie ściemnieją.

20. WĄTRÓBKA – posól ją dopiero po usmażeniu, jeśli zrobisz to wcześniej – będzie twarda.

21. CHRUPIĄCA RYBA – smaż ją bez przykrycia.

22. KROJENIE CEBULI – aby nie płakać, przed krojeniem umieść cebulę na kilka minut w zamrażarce.

23. PRZYPALONE DANIE – jeśli chcesz uratować przypaloną potrawę musisz koniecznie szybko ją schłodzić. Po schłodzeniu wybierz delikatnie dobrą część potrawy i podgrzej w czystym garnku.

24. ODDZIELANIE ŻÓŁTKA – jeśli masz problem z oddzieleniem żółtka od białka wbij całe jajko do miski a następnie połową skorupki wyłów żółtko. Kiedy odrobina skorupki wpadnie do miski, zanurz w niej połowę skorupki i wyjmij niechciany fragment.

Autor: Klaudia

0 komenatrzy

Przeczytaj także:

Podstawowe zasady grzybobrania

Co może być lepsze od spaceru, który jest odpoczynkiem karmiącym nasze zmysły? Mało jest takich rzeczy. Uwielbiamy nasze lasy, czerpiemy z nich same przyjemności: zapach, widoki oraz dobra natury, jakimi są grzyby. Każdy z nas,...

Czytaj dalej

Migrena - jakiego jedzenia unikać, a jakie jeść?

Nasilony, pulsujący ból głowy, zaburzenia widzenia i koncentracji, światłowstręt, wrażliwość na dźwięki i zapachy, nudności, wymioty. Przypadłość, na którą nie pomoże nawet sen. To wszystko, to bardzo skrócony obraz wystąpienia migreny. Najgorsze w tym wszystkim...

Czytaj dalej

Czy lody są tuczące?

Lody są mrożonym daniem, które poprawia humor i samopoczucie. Nie przez przypadek kapryśny cesarz Neron ustawił swoich niewolników rzędem w stronę apenińskich gór, by poprzez łańcuch rąk podali mu lód, który wraz ze zmiażdżonymi owocami...

Czytaj dalej

Dlaczego warto poparzyć się pokrzywą?

Pokrzywę zalicza się do chwastów i jako taką tępi z ogrodu. A jednak pokrzywa w żaden sposób nie jest bytem jałowym. Przeciwnie, swoją pożyteczność może wyrazić z całym ciężarem sensu tego wyrazu: pożyteczność oznacza, że...

Czytaj dalej