Czy płatki owsiane są energetyczne?

Oceń:
(0 głosów)
Czy płatki owsiane są energetyczne?
fot.

Czy płatki owsiane mogą dodać człowiekowi końskiej energii, która pozwoli mu przenieść górę, a potem ryknąć z jej szczytu „och, jak pięknie jest żyć!”? Nie od dzisiaj wiadomo, że tak małe płatki, które swoją prostotą wydają się pocieszne, są w gruncie rzeczy jednym z trzech najbardziej odżywczych i energetycznych produktów świata, a jak twierdzi prof. Henryk Gąsiorowski z Poznania, są one w tym względzie nawet „produktem wszechczasów”.

Owies zaczęto hodować 3 tys. lat temu, jednak wówczas był jedynie posiłkiem najbiedniejszej warstwy społeczeństwa, która swą siłę i bogactwo czerpała jedynie w fakcie możliwości energii, którą zyskiwali posiłkując się zebranym owsem. Przed wieki było więc ono produktem pobocznym i ubocznym: idąc polanką można było stwierdzić, że owies rośnie, jednak rósł on tylko dla tych, którzy byli zbyt biedni, żeby zjeść coś innego. W średniowiecznej Europie owsianka stanowiła podstawę żywienia, a angielscy górnicy dzięki niej mieli siłę do swojej pracy. Owies pozwalał przeżyć ludziom w najtrudniejszych czasach, a dzisiaj doczekał się salonów i to na nich króluje, jako jeden z najlepszych produktów żywieniowych. Obecnie jest głównym składnikiem śniadania wielu sportowców oraz tych wszystkich, którzy potrzebują siły tym większej, im więcej w życiu chcą osiągnąć.

Płatki owsa są najbogatszym ze wszystkich zbóż źródłem białka. Zawierają także najlepszy zestaw niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu aminokwasów. Zawarta w nich witamina B6 doskonale wpływa na działanie mózgu poprawiając zdolności pamięciowe oraz koncentracji, a także możliwości przyswajania wiedzy. Jedzone na śniadanie wpływają na wszystkie potrzebne nam do aktywnego i pełnego udziału w życiu codziennym sfery życia: wspierają nie tylko naszą konstytucję fizyczną, ale także zdolności poznawcze, które pozwalają nam lepiej orientować się w rzeczywistości i w lepsze miejsca kierować to nowe, ożywione przez płatki ciało. Zawarta w płatkach witamina B1 oraz kwas pantotenowy przeciwdziała narastaniu zmęczenia oraz rozdrażnienia, zarówno w działaniach fizycznych jak i umysłowych. To wszystko przyczynia się do właściwości antydepresyjnych owsa, które likwiduje zły nastrój.

Płatki owsiane są także cennym źródłem błonnika rozpuszczalnego tzw. beta-glukanu, który tworzy w przewodzie pokarmowym lepki żel odporny na działanie enzymów trawiennych, ale także działający balsamicznie i opatrunkowo na podrażniony przewód pokarmowy. Tym samym płatki działają dobroczynnie na funkcjonowanie jelita grubego oraz całego układu odpornościowego. Pozwalają one na wypłukanie organizmu z zalegających w nim śmieci, które destabilizują jego działanie. Co więcej, zawarte w owsie cenne kwasy tłuszczowe uzupełniają zapotrzebowanie niezdolnego do ich samodzielnej produkcji organizmu. Kwasy te zapobiegają powstawaniu zakrzepów, a więc profilaktycznie zapobiegają powstawaniu miażdżycy. Zawarte w płatkach składniki wpływają również dobroczynnie na krew, niwelując ryzyko anemii. Nie mniej ważne jest kosmetyczne działanie płatków, które nawilżają skórę i mogą łagodzić podrażnienia spowodowane alergią.

Zadziwiające jest to, że ok. 95% owsa przerabiane jest na karmę dla zwierząt, podczas gdy człowiek posiłkuje się jedzeniem tak dalece chemicznie przetworzonym, że zwierzęta mogły by padać od tego, jak muchy.

Autor: Joanna

0 komenatrzy

Przeczytaj także:

Migrena - jakiego jedzenia unikać, a jakie jeść?

Nasilony, pulsujący ból głowy, zaburzenia widzenia i koncentracji, światłowstręt, wrażliwość na dźwięki i zapachy, nudności, wymioty. Przypadłość, na którą nie pomoże nawet sen. To wszystko, to bardzo skrócony obraz wystąpienia migreny. Najgorsze w tym wszystkim...

Czytaj dalej

Zero Waste - jak nie marnować rzeczy i jedzenia?

Coraz większą popularnością cieszy się styl życia Zero Waste, zgodnie z którym człowiek stara się generować jak najmniej opadów, by zadbać o środowisko. Czasy konsumpcjonizmu przemijają na rzecz stylu życia naszych babć, kiedy zepsute rzeczy...

Czytaj dalej

Naturalne środki przeciwbólowe

W dzisiejszych czasach ciężko sobie wyobrazić, że kiedyś nie było środków „na wszystko”. Podczas dolegliwości bólowych ludzie korzystali wyłącznie z dóbr, które mieli pod ręką. Przez lata badali lecznicze właściwości różnych produktów, co przyczyniło się...

Czytaj dalej

Masło czy margaryna: co jest zdrowsze?

Nasz głód zdrowia spowodował powstanie bardzo ciężkiej choroby. To chęć zdrowia przytłacza i jest jak ciężka choroba, w której odmętach pogrąża się człowiek nie wiedząc już, co lepsze: masło, czy margaryna, mleko czy brak mleka,...

Czytaj dalej