Smakowity.pl

Żurek

Autor:

Przepisów: 11

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 150 g wędzonego boczku
  • 150 g białej kiełbasy
  • 1 opakowanie żurku instant
  • 160 ml śmietany
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 liście laurowe
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • kilka małych pieczarek
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • odrobina majeranku

Opis przygotowania

Wędzony boczek i białą kiełbasę zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować do miękkości przez około 40 minut. Po tym czasie wyjąć mięso, a wywar przecedzić. Następnie dodać do wywaru zawartość opakowania żurku instant. Całość zagotować, po czym zmniejszyć ogień i przyprawić zupę do smaku czosnkiem roztartym z solą. Następnie dokładnie wymieszać mąkę ze śmietaną, całość rozprowadzić z niewielką ilością gorącego wywaru, dodać do zupy i ponownie zagotować. Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć na maśle. Gotową zupę wlać do talerzy, każdą porcję udekorować plastrami wcześniej ugotowanej białej kiełbasy, podsmażonymi pieczarkami i ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo. Bezpośrednio przed podaniem posyp żurek odrobiną majeranku.

Tagi:jajkaśmietanaboczekkiełbasawielkanoczupażurek

2 komentarze

odpowiedz

Uwielbiam żurek, ale zamiast białej kiełbasy dodaję zwykłą gdyż za białą nie przepadam:)

odpowiedz

W sam raz ten żurek na Wielkanoc. :)

Musisz się najpierw zalogować na swoje konto, aby móc kontynuować.

Rejestracjajeśli nie masz jeszcze konta

Utwórz swoje konto w kilkanaście sekund. Jako zarejestrowany użytkownik będziesz mógł dodawać swoje przepisy, komentować oraz oceniać przepisy innych użytkowników, a także brać udział w ciekawych konkursach kulinarnych.

Zarejestruj się

lub zrób to szybciej