Sałatka truskawkowo-pomarańczowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1355
Sałatka truskawkowo-pomarańczowa
fot. thebittenword.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 pomarańcze
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 garść świeżej mięty
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Opis przygotowania:

Truskawki, pomarańcze oraz miętę umyć i osączyć z wody. Truskawki obrać z szypułek, pokroić na ćwiartki i przełożyć do miski. Pomarańcze obrać ze skóry, po czym dwa z nich pokroić na kawałki, natomiast z jednego wycisnąć sok. Pokrojone pomarańcze dodać do truskawek wraz z pokrojoną drobno miętą. Sok z wyciśniętej pomarańczy zmieszać z sokiem z limonki, octem balsamicznym i cukrem brązowym. Wszystkie składniki wymieszać, aby cukier się rozpuścił i zalać pokrojone wcześniej owoce z miętą. Całość ponownie wymieszać i wstawić na 20 minut do lodówki.

Komentarze (1)

Nie wiem czy wytrzymam 20 minut w lodówce Pycha :)

Podobne przepisy

Więcej przepisów