Zupa z zielonego groszku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1647
Zupa z zielonego groszku
fot. www.WorthTheWhisk.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1,5 l wody
  • 2 szklanki zielonego groszku mrożonego
  • 2 marchewki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 2 ziela angielskie
  • 2 krople magi
  • 1 mały seler
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Jajka ugotować na twardo, odcedzić i obrać ze skorupek. Marchew oraz seler umyć i zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę. Groszek zielony rozmrozić, zalać 1,5 l wody, dodać starte warzywa, cebulę, liść laurowy i doprowadzić do wrzenia. Jajka rozdrobnić widelcem, dodać do gotującej się zupy, po czym ściągnąć z ognia, doprawić do smaku pieprzem, solą, maggi i wymieszać. Następnie zupę zmiksować mikserem, przelać do miski, polać śmietaną i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów