Zupa truskawkowa z lodami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2119
Zupa truskawkowa z lodami
fot. cyclonebill / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 500 ml wody
  • 100 g cukru
  • 5 g tłuczonych pistacji
  • 2 gałki lodów waniliowych
  • 2 precle słone do dekoracji
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka maki kukurydzianej

Opis przygotowania:

Truskawki umyć, osączyć z wody, obrać z szypułek i podzielić na pół. Jedną połowę truskawek przełożyć do rondla, zalać wodą, dodać do tego przekrojoną w wzdłuż laskę wanilii wraz z nasionami, mąkę kukurydzianą, cukier i całość zagotować. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia i przestudzić. Następnie wyciągnąć ugotowaną laskę wanilii, dodać do składników drugą połowę pozostawionych truskawek, po czym wszystko zmiksować mikserem i przelać na talerz. Dodać lody waniliowe i przełożyć słonym preclem. Całość posypać tłuczonymi pistacjami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów