Zupa fasolowa z kapustą z salami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1524
Zupa fasolowa z kapustą z salami
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 350 g białej fasoli
  • 250 g salami
  • 2 marchewki
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki pomidorów z puszki bez skóry
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolę przesypać do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 1 godzinę. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Kapustę pokroić w cienkie plastry. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Salami obrać ze skóry i również pokroić w kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojone salami oraz marchew i smażyć je przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie wlać do tego bulion warzywny, wsypać ugotowaną wcześniej fasolę, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pokrojoną kapustę, pomidory z puszki i gałązki świeżego rozmarynu. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i gotować pod przykryciem do miękkości składników. Gotową zupę ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów