Ziemniaki zapiekane z jabłkami i serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 795
Ziemniaki zapiekane z jabłkami i serem
fot. Katrin Gilger (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • 230 g sera koziego
  • 200 ml śmietany 18%
  • 3 słodkie jabłka
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, odsączyć z wody i pokroić w cienkie plastry. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Ser kozi również pokroić w cienkie plastry. Następnie pokrojone ziemniaki, jabłka i ser ułożyć w brytfance w kolejności na przemian i wszystko zalać śmietaną zmieszaną ze szczyptą soli. Wszystko oprószyć suszonym tymiankiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec do miękkości składników. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów