Ziemniaki z boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 438
Ziemniaki z boczkiem
fot. GeoTrinity (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 300 g wędzonego boczku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Ziemniaki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki drobno posiekać. Boczek pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, obrać je ze skóry i pokroić w plastry o grubości 5 mm. Następnie cebule obrać ze skóry, pokroić ją w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony wcześniej boczek i smażyć go do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy dodać do tego pokrojone ziemniaki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do chwili, aż ziemniaki zaczną się rumienić. Wówczas wszystko ściągnąć z patelni, przełożyć na talerz i posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów