Zabaglione

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1367
Zabaglione
fot. Wouter Hagens (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 4 żółtka jaj
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki białego słodkiego wina Marsala
  • 2 truskawki
  • 2 świeże figi
  • 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 szklanki wrzącej wody

Opis przygotowania:

Truskawki umyć i osączyć z wody. Figi sparzyć wrzącą wodą, osaczyć z jej nadmiaru, obrać je ze skóry, pokroić na kawałki przełożyć na talerz. Następnie wlać 1 l wody do rondla i gotować na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie wrzeć, postawić na rondlu miskę i przełożyć na nią żółtka jaj. Żółtka ucierać trzepaczką przez 30 sekund, potem wsypać do nich cukier, wlać ekstrakt waniliowy i wlać wino. Całość utrzeć na jednolitą masę, po czym utarte składniki ściągnąć z ognia i przełożyć na figę na talerzu. Wszystko posypać tartą skórką pomarańczową i udekorować świeżymi truskawkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów