Trifle

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1192
Trifle
fot. --Ben (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 400 ml śmietany kremówki
  • 200 ml białego wina Osborne Sherry Abocado Medium
  • 100 g galaretki owocowej do dekoracji
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 gotowy biszkopt
  • Galaretka:
  • 400 ml wody
  • 150 g wiśni z kompotu bez pestek
  • 160 g galaretki wiśniowej
  • 25 g truskawek
  • 3 łyżki cukru

Opis przygotowania:

Truskawki umyć, obrać z szypułek pokroić na połówki i przełożyć do dużej szklanej miski. Do truskawek dodać wiśnie z kompotu.

Przygotować galaretkę: zagotować wodę z cukrem na średnim ogniu i wsypać do tego galaretkę wiśniową. Składniki dokładnie wymieszać, aby się rozpuściły, po czym ściągnąć z ognia, przestudzić i przelać do miski z owocami. Całość wstawić do zamrażalnika do czasu, aż galaretka zakrzepnie, po czym wyciągnąć ją z zamrażalnika.

Następnie na to nałożyć gotowy biszkopt i skropić go białym winem. Całość odstawić na 30 minut i trzymać w temperaturze pokojowej. Po tym czasie śmietanę ubić mikserem z cukrem na sztywna pianę i przełożyć ją na całość. Wszystko udekorować galaretką owocową, wstawić do lodówki na 30 minut, a po tym czasie wyciągnąć i podawać do spożycia.

Komentarze (0)