Tort bananowo-serowy z masą lukrową

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 429
Tort bananowo-serowy z masą lukrową
fot. Ken's Oven (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g plastycznego lukru w kolorze brązowym
  • 300 g plastycznego lukru w kolorze żółtym
  • 300 g plastycznego lukru w kolorze wrzosowym
  • 300 g plastycznego lukru w kolorze różowym
  • 1 łyżka masła do wysmarowania tortownicy
  • 1 łyżka mąki do posypania tortownicy
  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 140 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowo-bananowa:
  • 400 g twarogu sernikowego
  • 250 ml śmietany 32%
  • 4 banany
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Opis przygotowania:

Przygotować biszkopt: żółtka oddzielić od białek. Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Ubijając dodawać stopniowo do tego cukier i cukier waniliowy. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Po wymieszaniu przesypać do masy jajecznej i razem zmiksować.

Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 18 cm wysmarowanej masła i posypanej mąką. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C na rumiany kolor. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przekroić ostrym nożem na trzy równe plastry.

Przygotować masę serowo-bananową: banany umyć, odsączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć końcówki, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Twaróg sernikowy zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną na jednolita masę. Po zmiksowaniu wysmarować nią plastry biszkoptowe i nałożyć na nie pokrojone wcześniej banany. Całość nałożyć jedno na drugie, dociskając ręcznie do siebie, a na koniec masą serową wysmarować górę i bok tortu.

Wszystko wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i nałożyć na tort rozwałkowany i pokrojony w trójkąty plastyczny lukier.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów