Tofu z warzywami i pieczarkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1047
Tofu z warzywami i pieczarkami
fot. goblinbox_(queen_of_ad_hoc_bento) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g wędzonego tofu
  • 250 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 1 kalafior i brokuł
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Brokuła oraz kalafiora pokroić w różyczki. Warzywa te przełożyć do osobnych rondli, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić je. Kalafiora zmiksować mikserem na jednolitą masę i wyłożyć na talerz. Do zmiksowanego kalafiora dodać ugotowanego brokuła. Następnie tofu wędzone położyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą i od chwili zagotowania wody tofu gotować przez 5 minut. Po tym czasie ściągnąć go z sita i dodać do warzyw na talerzu. Następnie pieczarki obrać z błony, pokroić je w cienkie plastry i smażyć na rozgrzanym maśle na patelni, na średnim ogniu przez 2 minuty. Gotowe ściągnąć z patelni i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów