Tofu smażone z przyprawami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 421
Tofu smażone z przyprawami
fot. joyosity (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 800 g jedwabistego tofu
  • 1 szklanka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 1 szklanka grubej soli
  • olej do głębokiego smażenia
  • pęczek drobnego szczypiorku

Opis przygotowania:

Skrobię kukurydzianą przesypać do miski i wymieszać ją z pieprzem syczuańskim i solą. Do miski wlać mleko sojowe. Tofu pokroić na porcje, zanurzyć je w mleku, posypać wymieszanymi składnikami, włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu tofu wyciągnąć z oleju i wyłożyć na talerz. Przed podaniem posypać całość umytym, odsączonym z wody i pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów