Tatar z kiełkami i burakiem ćwikłowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1779
Składniki:
- 400 g łopatki wołowej bez kości
- 2 g kiełków czerwonego buraka
- 2 g kiełków słonecznika
- 2 g roszponki
- 1 jajko
- 1 burak ćwikłowy (biały)
- skórka z 1 pomarańczy
- 1 cebula
- natka zielonej pietruszki
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz ziołowy
Opis przygotowania:
Warzywa oraz kiełki umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno, a część z niej pozostawić do dekoracji z kiełkami. Buraka ćwikłowego obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Następnie łopatkę wołową przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do mielonego mięsa w misce. Wbić do tego jajko, dodać posiekaną wcześniej natkę zielonej pietruszki, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu ziołowego i dobrze wymieszać. Wymieszane składniki wyłożyć na talerz. Pokrojone plastry buraka ćwikłowego oraz skórkę pomarańczową wrzucić do mocno rozgrzanego oleju na patelni i lekko przyrumienić na średnim ogniu. Przyrumienione składniki ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu dodać do całości na talerzu. Kiełki buraka czerwonego, roszponki, słonecznika oraz pozostawioną natkę zielonej pietruszki zmieszać ze sobą i posypać tym potrawę.
Komentarze (0)