Taquito

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2952
Taquito
fot. Jon Sullivan (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz
  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • Farsz:
  • 4 łyżki oleju
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżka masła
  • 1 zielona papryka jalapeno
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 0,5 szklanki startego sera cheddar
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sok z jednej limonki
  • natka zielonej kolendry
  • Guacamole:
  • 2 dojrzale awokado
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany kremówki
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 liść salaty lodowej
  • 1 łyżka mielonych orzechów laskowych
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody.

Przygotować ciasto: mąkę kukurydzianą oraz pszenną przesypać razem na jedną stolnicę, dodać do tego szczyptę soli, wlać letnia wodę i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na równe kawałki, potem rozwałkować je walkiem na grubość 1 mm i smażyć z obu stron w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i przełożyć na stolnicę.

Przygotować farsz: paprykę zieloną posiekać drobno. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić w drobna kostkę. Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałeczki. Następnie masło z olejem przełożyć na jedną patelnię na rozgrzanej patelni i dodać do tego pokrojoną wcześniej paprykę. Składniki wymieszać i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego czerwoną cebulę z czosnkiem, mielony kminek i posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Całość dokładnie wymieszać i smażyć do chwili, aż składniki się zeszklą. Wtedy dodać do tego pokrojone mięso. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zalać sokiem z limonki, po czym dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa na średnim ogniu. Pod koniec duszenia całość posypać tartym serem cheddar, wymieszać i dusić razem do chwili rozpuszczenia się sera. Następnie składniki ściągnąć z ognia, wyłożyć na usmażone placki z ciasta na stolnicy, zawinąć w rulony i wyłożyć na talerz.

Przygotować guacamole: sałatę, natkę zielonej pietruszki oraz papryczkę posiekać drobno i przełożyć razem do jednej miski. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ rozdrobnić widelcem i dodać do składników w misce. Wsypać do tego mielone orzechy laskowe. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wlać do tego kwaśną śmietanę, wymieszać i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów