Suflet czekoladowy z masą krowkówą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1451
Suflet czekoladowy z masą krowkówą
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g masy krówkowej
  • 2 łyżki masła do wysmarowania filiżanek
  • Suflet:
  • 150 g tartej gorzkiej czekolady
  • 125 ml mleka 2%
  • 110 g cukru pudru
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Filiżanki wysmarować masłem. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na puszystą pianę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości. Następnie mleko postawić na małym ogniu, wsypać do niego tartą czekoladę i razem rozpuścić na płynna masę. Rozpuszczoną masę ściągnąć z ognia i dodać do niej utarte wcześniej żółtka z cukrem, a potem pianę z białek. Wszystko dobrze wymieszać drewnianą łyżką i przelać do filiżanek. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec przez 25-30 minut. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić, łyżeczką wydrążyć środki w upieczonym suflecie i dodać do tego masę krówkową.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów