Stek ze strusia

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3267
Stek ze strusia
fot. miss karen / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 350 g mięsa ze strusia bez kości (udziec)
  • 10 g kiełków rzeżuchy
  • 2 łyżki sosu chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 0,5 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • pieprz czarny
  • sól

Opis przygotowania:

Mięso oraz kiełki rzeżuchy umyć i osączyć z wody. Mięso podzielić na porcje. Następnie czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i wysmarować nim mięso. Potem oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym oregano oraz tymiankiem, zalać olejem i na 1 godzinę wstawić do lodówki. Po tym czasie mięso wyciągnąć i zrumienić z każdej strony na rozgrzanym maśle na patelni. Do zrumienionego mięsa wlać wino wytrawne i dusić pod przykryciem do miękkości na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i polać gotowym sosem chili. Wszystko posypać kiełkami rzeżuchy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów