Spaghetti z boczkiem, pieczarkami i brokułem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2056
Spaghetti z boczkiem, pieczarkami i brokułem
fot. pelican / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu spaghetti
  • 30 g surowego boczku
  • 4 pieczarki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 brokuł
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendru
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Pieczarki oraz brokuła umyć i osaczyć z wody. Pieczarki pozbawić błony i pokroić w cienkie plastry. Brokuła pokroić na różyczki, przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Boczek surowy pokroić w kostkę, po czym pokrojony razem z makaronem spaghetti włożyć do kolejnego rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i gotować do miękkości makaronu. Ugotowane składniki odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej pieczarki i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem dodać do tego ugotowany makaron z boczkiem i ugotowanego brokuła. Całość doprawić do smaku przyprawami, mieloną kolendrą, dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem przez kolejne 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów