Skoleboller

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1017
Skoleboller
fot. ToB (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 200 g wiórek kokosowych
  • 4 łyżki mleka
  • Ciasto:
  • 500 ml letniego mleka 2%
  • 150 g cukru
  • 125 g masła
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 kg maki tortowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • Krem:
  • 5 żółtek
  • 2 szklanki mleka 2%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 1 laska wanilii
  • 1 szklanka cukru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do kubka, zalać je letnim mlekiem, zasypać 1 łyżeczka cukru i rozetrzeć łyżeczka. Po roztarciu odstawić je na 5 minut w cieple miejsce. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z solą i pozostałym cukrem, po czym wlać do tego roztarte wcześniej drożdże, dodać masło, wbić jajko i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować krem: laskę wanilii przekroić ostrym nożem, wyłuskać z niej nasiona i przełożyć je razem z laską do rondla. Następnie wlać do tego mleko i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu składniki ściągnąć z ognia i wyciągnąć z nich laskę wanilii. Następnie żółtka przełożyć do miski, wsypać do nich cukier i razem ubić do białości mikserem. Do wbitych żółtek wlać stopniowo zagotowane mleko z wanilia, wsypać do tego mąkę i całość miksować mikserem, aż do uzyskania gęstej masy. Wtedy to z wyrośniętego już ciasta uformować małe kulki, zrobić w nich wgłębienie łyżką i nałożyć w miejsce wgłębienia przygotowany wcześniej krem. Całość przełożyć na blachę do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, na ciepło wysmarować mlekiem i posypać wiórkami kokosowymi.

Komentarze (0)