Serowy bałwan

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2302
Serowy bałwan
fot. Jason Pratt / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 0,5 kg startego sera żółtego
  • 1 mały słoiczek majonezu
  • 1 mała paczka czarnych oliwek (mogą być w zalewie)
  • 4 kromki ciemnego chleba
  • 1 mała marchew
  • 4 patyczki do szaszłyków
  • 1 mały por

Opis przygotowania:

Majonez przełożyć do miseczki. Oliwki wyciągnąć z zalewy, osuszyć i zanurzyć w majonezie. Dwie oliwki pozostawić na guziki, a pozostałe wyciągnąć na spodek, posypać startym serem, uformować kulki i nabić na patyczki szaszłykowe, stawiając jedna na drugiej tak, aby przypominały bałwana. Z ciemnego chleba wyciąć kolejno malejące krążki i nabić na końce patyczków. Por sparzyć wrzątkiem, następnie z listka zawiązać szalik na szyi bałwana. Marchew pokroić w zapałki. Z jednej utworzyć nos bałwana, a z następnej zapięcie szalika. Pozostawione oliwki pokroić drobno i przytwierdzić jako guzki bałwana. Gotowego bałwana przełożyć do dekoracyjnego naczynia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów