Sardynki z smażone z wodorostami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2670
Sardynki z smażone z wodorostami
fot. yomi955 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 kg wędzonych sardynek
  • 100 g suszonych wodorostów wakame
  • 4 łyżki gotowego, jasnego sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Sardynki wędzone oczyścić z ości, łba i skóry. Następnie oprószyć pieprzem. Wodorosty wakame sparzyć wrzątkiem i osączy z wody. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić pokrojony drobno czosnek, zeszklić i dodać wodorosty. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą smażyć przez 2 minuty, po czym wyłożyć na talerz i połączyć z sardynkami. Wszystko zalać gotowym sosem sojowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów