Sałatka ze szparagów, pieczarek i rydzów

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2142
Sałatka ze szparagów, pieczarek i rydzów
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g szparagów zielonych
  • 30 g rydzów
  • 20 g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Rydze i pieczarki oczyścić, umyć i osączyć z wody. Trzpienie rydzów przyciąć 5 mm od kapeluszy, pieczarki pokroić w plastry. Do garnka wlać 0,7 l lekko osolonej wody z sokiem z cytryny, wrzucić grzyby, zagotować i odcedzić. Szparagi umyć, pokroić na kawałki, zalać 0,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić i dodać do grzybów. Czosnek obrać, pokroić w
plastry i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Do czosnku wrzucić grzyby ze szparagami, pokrojony drobno szczypiorek i sezam. Oprószyć pieprzem i solą, dokładnie wymieszać, smażyć przez 1,5 minuty, po czym wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów