Sajgonki z kurczakiem i sosem rybnym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3441
Sajgonki z kurczakiem i sosem rybnym
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 40 g makaronu ryżowego nitki
  • 10 dag pokrojonego bambusa z puszki
  • 4 placki ryżowe
  • 1 makrela wędzona
  • 1 buteleczka gotowego sosu rybnego
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Opis przygotowania:

Makaron ryżowy ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Piersi kurczaka oprószyć pieprzem i solą, pokroić w kostkę, zalać wodą, aby mięso nie wystawało i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, dodać do makaronu (wodę z gotowania pozostawić). Otworzyć puszkę z bambusem krojonym, odlać zalewę i zawartość dodać do makaronu. Pokroić drobno natkę pietruszki, dodać do całości, doprawić pieprzem oraz solą i dobrze wymieszać. Placki ryżowe moczyć przez 3 minuty w zimnej wodzie, następnie wyciągnąć z wody, rozłożyć na stole i nałożyć na nie wymieszany makaron z mięsem i bambusem. Potem placki zwinąć w rulony, włożyć do garnka, zalać do połowy wodą z gotowanego mięsa i zagotować. Gotowe przełożyć na talerz. Makrelę wędzoną obrać ze skóry i ości, rozdrobnić na małe kawałki, włożyć do małej miseczki i zalać gotowym sosem rybnym. Miseczkę z rybą i sosem postawić obok sajgonek.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów