Risotto z porem i kiełbasą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 915
Risotto z porem i kiełbasą
fot. balise42 (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g ryżu Arborio
  • 50 g startego parmezanu
  • 3 pęta kiełbasy chorizo
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1 szklanka mrożonego, zielonego groszku
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Por umyć, odsączyć z wody i pokroić w cienkie plastry. Groszek mrożony rozmrozić. Kiełbasę chorizo pokroić w cienkie plastry, przełożyć je na blachę do pieczenia, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec do jej zarumienienia. Po upieczeniu kiełbasę wyciągnąć z piekarnika. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i razem z porem zeszklić na rozgrzanej oliwie z masłem w rondelku. Ryż opłukać pod bieżącą wodą i dodać go do zeszklonych składników na patelni. Wlać do tego wino wytrawne, wymieszać i dusić na średnim ogniu do całkowitego odparowania wina. Kiedy to nastąpi, wlać do tego 1 szklankę bulionu warzywnego i gotować do jego wchłonięcia. Potem wlać do tego pozostały bulion warzywny, dodać upieczoną wcześniej kiełbasę, rozmrożony groszek i starty parmezan. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i gotować do miękkości składników. Po ugotowaniu wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów