Risotto z porem i kiełbasą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 915
Składniki:
- 250 g ryżu Arborio
- 50 g startego parmezanu
- 3 pęta kiełbasy chorizo
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 por
- 1 cebula
- 1 szklanka mrożonego, zielonego groszku
- 1 łyżka masła
- 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Por umyć, odsączyć z wody i pokroić w cienkie plastry. Groszek mrożony rozmrozić. Kiełbasę chorizo pokroić w cienkie plastry, przełożyć je na blachę do pieczenia, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec do jej zarumienienia. Po upieczeniu kiełbasę wyciągnąć z piekarnika. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i razem z porem zeszklić na rozgrzanej oliwie z masłem w rondelku. Ryż opłukać pod bieżącą wodą i dodać go do zeszklonych składników na patelni. Wlać do tego wino wytrawne, wymieszać i dusić na średnim ogniu do całkowitego odparowania wina. Kiedy to nastąpi, wlać do tego 1 szklankę bulionu warzywnego i gotować do jego wchłonięcia. Potem wlać do tego pozostały bulion warzywny, dodać upieczoną wcześniej kiełbasę, rozmrożony groszek i starty parmezan. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i gotować do miękkości składników. Po ugotowaniu wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć do miski.
Komentarze (0)