Pyrka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2975
Pyrka
fot. Stefano A / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 29 g wędzonego boczku
  • 5 g tartego sera cheddar
  • 5 g tartego sera mozzarella
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 1 łyżka zsiadłego mleka
  • 0,5 kg ziemniaków
  • sól

Opis przygotowania:

Ziemniaki oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, po czym wsypać do nich mąkę, wlać zsiadłe mleko, dodać pokrojony szczypiorek i razem dokładnie ubić. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni. Do zrumienionego boczku dodać utłuczone wcześniej składniki, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać tartym serem cheddar oraz mozzarellą i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec do czasu, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.

Komentarze (0)