Przekąska świąteczna

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 2155
Przekąska świąteczna
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 30 g szynki szwarcwaldzkiej
  • 30 g gotowego pasztetu drobiowego
  • 3 zielone jabłka
  • 1 jajko
  • 9,5 szklanki cieplej wody
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Jabłka umyć, obrać ze skóry, po czym ostrym nożem wydrążyć nasiona, a miąższ pokroić w cienkie krążki. Na pokrojone jabłka wyłożyć pokrojony w plastry pasztet drobiowy oraz plastry szynki szwarcwaldzkiej. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Ciasto francuskie rozmrozić, namoczyć ciepłą wodą i wyciąć w nim foremką kształty gwiazdek. Wycięte przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarować roztrzepanym jajkiem. Wysmarowane ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, nabić na patyczki szaszłykowe i dodać do całości. Wszystko przełożyć na tacę i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów