Pomidory z jajkiem, ziemniakami i boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1816
Składniki:
- 20 g wędzonego boczku
- 4 pomidory
- 3 ziemniaki
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Pomidory umyć, osączyć z wody, po czym przekroić je w górnej części i wydrążyć środki. Ziemniaki umyć, zalać 1 l wody i gotować w mundurkach do miękkości. Potem odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Jajka włożyć do rondla, zalać je wodą, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić w kostkę i dodać do składników. Boczek pokroić w kostkę i połączyć ze składnikami w misce. Całość oprószyć pieprzem i solą, dokładnie wymieszać i przełożyć do wydrążonych pomidorów. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180° i piec do czasu, aż składniki się przyrumienią. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)