Pizza z glonami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1347
Pizza z glonami
fot. Lablascovegmenu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g suszonych glonów Dulse
  • 250 g suszonej ulwy sałatowej
  • 4 liście kapusty włoskiej
  • 2 pomidory
  • sól
  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 3 g suszonych drożdży
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki cukru

Opis przygotowania:

Pomidory umyć, osączyć z wody i pokroić w cienkie plastry. Suszoną ulwę sałatową oraz glony Dulse przełożyć do osobnych rondli, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i moczyć przez 5 minut. Po namoczeniu postawić na średnim ogniu i gotować przez 5 minut. Potem ściągnąć z ognia i odcedzić.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczypta soli. Drożdże zalać letnią wodą z cukrem i moczyć przez 5 minut. Po namoczeniu dobrze rozetrzeć je łyżeczką, a następnie przelać do mąki z solą na stolnicy. Z całości zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto podsypać mąką i rozgnieść je ręcznie na grubość 5 mm. Rozgniecione ciasto przełożyć na blachę do pieczenia, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor.

Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na tackę, przełożyć gotowanymi glonami Ulwy sałatowej, Dulse i wyłożyć pokrojonymi wcześniej pomidorami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów