Pierogi z rybą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 3870
Składniki:
- 50 dkg mąki
- 35 dkg filetów z dorady
- 1 czerstwa bułka
- 1 cebula
- 1 łyżeczka pasty pomidorowej
- 1 ząbek czosnku
- szczypta proszku do pieczenia
- sól
- pieprz
- 0,5 szklanki mleka do namoczenia bułki
- Sos:
- 10 dkg oliwy
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Opis przygotowania:
Bułkę namoczyć w mleku, kiedy będzie miękka - wycisnąć i razem z filetami rybnymi, cebulą i czosnkiem przepuścić przez maszynkę. Dodać do tego pastę pomidorową, doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę.
Z mąki, małej ilości wody, szczypty soli, proszku do pieczenia należy wyrobić gładkie ciasto i cienko je rozwałkować, podsypując mąką. Z ciasta wykroić kwadraty o boku do 6 cm, na każdy łyżeczką nałożyć farsz rybny, dokładnie uformować i zlepić pierogi.
Rozgrzać olej na patelni i zrumienić na nim cebulę. Dodać do niej łyżkę pasty pomidorowej, oczyszczoną i pokrojoną drobno paprykę oraz nie całą połowę szklanki wody i gotować na małym ogniu 20 minut.
W głębokim rondlu rozgrzać mocno olej i wrzucić do niego kilka pierogów, pozostałe w następnej turze. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
Usmażone pierogi odcedzić z nadmiaru oleju i przełożyć na talerz. Sos do pierogów podajemy w osobnych miseczkach zależnie od ilości osób.
Z mąki, małej ilości wody, szczypty soli, proszku do pieczenia należy wyrobić gładkie ciasto i cienko je rozwałkować, podsypując mąką. Z ciasta wykroić kwadraty o boku do 6 cm, na każdy łyżeczką nałożyć farsz rybny, dokładnie uformować i zlepić pierogi.
Rozgrzać olej na patelni i zrumienić na nim cebulę. Dodać do niej łyżkę pasty pomidorowej, oczyszczoną i pokrojoną drobno paprykę oraz nie całą połowę szklanki wody i gotować na małym ogniu 20 minut.
W głębokim rondlu rozgrzać mocno olej i wrzucić do niego kilka pierogów, pozostałe w następnej turze. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
Usmażone pierogi odcedzić z nadmiaru oleju i przełożyć na talerz. Sos do pierogów podajemy w osobnych miseczkach zależnie od ilości osób.
Komentarze (0)