Pierogi z rybą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 3870

Składniki:

  • 50 dkg mąki
  • 35 dkg filetów z dorady
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka pasty pomidorowej
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta proszku do pieczenia
  • sól
  • pieprz
  • 0,5 szklanki mleka do namoczenia bułki
  • Sos:
  • 10 dkg oliwy
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Opis przygotowania:

Bułkę namoczyć w mleku, kiedy będzie miękka - wycisnąć i razem z filetami rybnymi, cebulą i czosnkiem przepuścić przez maszynkę. Dodać do tego pastę pomidorową, doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę.

Z mąki, małej ilości wody, szczypty soli, proszku do pieczenia należy wyrobić gładkie ciasto i cienko je rozwałkować, podsypując mąką. Z ciasta wykroić kwadraty o boku do 6 cm, na każdy łyżeczką nałożyć farsz rybny, dokładnie uformować i zlepić pierogi.

Rozgrzać olej na patelni i zrumienić na nim cebulę. Dodać do niej łyżkę pasty pomidorowej, oczyszczoną i pokrojoną drobno paprykę oraz nie całą połowę szklanki wody i gotować na małym ogniu 20 minut.

W głębokim rondlu rozgrzać mocno olej i wrzucić do niego kilka pierogów, pozostałe w następnej turze. Smażyć na złoty kolor z obu stron.

Usmażone pierogi odcedzić z nadmiaru oleju i przełożyć na talerz. Sos do pierogów podajemy w osobnych miseczkach zależnie od ilości osób.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów