Pierogi drożdżowe z fasolą, ciecierzycą i rzerżuchą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2203
Pierogi drożdżowe z fasolą, ciecierzycą i rzerżuchą
fot. Andrew_Writer / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 1 duży pomidor
  • 1 mały por
  • 1 łyżka mąki do podsypania ciasta
  • pęczek rzeżuchy do dekoracji
  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 3 g drożdży
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Farsz:
  • 400 g ciecierzycy w zalewie
  • 400 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • pęczek rzeżuchy

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody.

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski, wymieszać z solą, wlać do tego roztarte drożdże, wbić jajko i wyrobić ciasto. Podsypać je mąką, po czym rozwałkować na grubość 4 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.

Przygotować farsz: ciecierzycę oraz czerwoną fasolę osączyć z zalewy i przesypać do jednej miski. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników w misce wraz z pokrojonym drobno pęczkiem rzeżuchy i koncentratem pomidorowym. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i nałożyć łyżką na wycięte krążki z ciasta.

Wszystko dokładnie zlepić ręcznie, po czym włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę udekorować pomidorami, rzeżuchą oraz pokrojonym porem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów