Pieczarki panierowane z serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 565
Pieczarki panierowane z serem
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 600 g małych pieczarek
  • 150 g startego sera Gouda
  • 3 białka jaj
  • 2 szklanki bułki tartej
  • sól
  • pieprz kolorowy mielony
  • natka zielonej pietruszki
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Pieczarki obrać. Białka jaj roztrzepać widelcem na talerzu ze szczyptą soli i kolorowym pieprzem. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą i wymieszać ją ze startym serem Gouda. Pieczarki namoczyć w roztrzepanych białkach jaj, obsypać je wymieszaną bułką tartą z serem i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Całość smażyć na rumiany kolor, po czym wyciągnąć z oleju i wyłożyć na talerz. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów