Pasztet cytrusowy z ciastem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1433
Składniki:
- Pasztet:
- 8 pomarańczy
- 6 grejpfrutów czerwonych
- 2 łyżki żelatyny spożywczej
- 2 łyżki letniej wody
- 1 szklanka białego wina wytrawnego
- 1 szklanka cukru
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Opis przygotowania:
Grejpfruty oraz pomarańcze umyć i osączyć z wody. Przygotować pasztet: 1 pomarańczę oraz 1 grejpfruta obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Pozostałe owoce przekroić na połówki i wycisnąć z nich sok do jednej miski. Żelatynę moczyć w letniej wodzie przez 5 minut. Potem do rondla wlać białe wino oraz wyciśnięty sok z owoców, wsypać cukier, wymieszać i zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, dodać do nich namoczoną wcześniej żelatynę oraz pokrojoną pomarańczę i grejpfruta. Całość dokładnie wymieszać, przelać do plastikowego pojemnika. Wszystko przestudzić, po czym zamrozić w zamrażalniku. Po zamrożeniu wyciągnąć pokroić na porcje i wyłożyć na talerz.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą i cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło, wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim dowolne kształty foremką. Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia i posypać mielonym pieprzem. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i dodać do składników na talerzu.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą i cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło, wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim dowolne kształty foremką. Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia i posypać mielonym pieprzem. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i dodać do składników na talerzu.
Komentarze (0)