Pastiera

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1843
Pastiera
fot. Mattia Luigi Nappi (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 500 g pszenicy
  • 500 g sera ricotta
  • 200 g cukru
  • 30 g mieszanki kandyzowanych owoców
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżeczka esencji kwiatów z pomarańczy
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 szklanki mleka
  • Polewa:
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukry pudru
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Do wymieszanych składników wbić jajka, dodać masło, wlać aromat waniliowy i zagnieść gładkie ciasto. Następnie ciasto zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i na 60 minut wstawić do lodówki.

W tym czasie przygotować nadzienie: pszenicę opłukać pod bieżącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, przesypać do rondla, zalać mlekiem i gotować do miękkości. Po ugotowaniu odparować. Owoce kandyzowane sparzyć wrząca wodą osączyć z jej nadmiaru. Następnie ser ricotta przełożyć do miski, wsypać do niego cukier, cukier waniliowy, wbić jajka, wlać esencję z kwiatu pomarańczy i razem zmiksować na jednolita masę. Do zmiksowanych składników dodać ugotowaną wcześniej pszenice oraz sparzone owoce kandyzowane. Całość dokładnie wymieszać.

Ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 3 mm i przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Z pozostałego ciasta uformować cienkie, podłużne paski na górę ciasta. Na ciasto przełożyć wymieszane składniki z miski. Gorzką czekoladę połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do rondla, zasypać cukrem pudrem, cynamonem i razem rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Rozpuszczone składniki ściągnąć z ognia i wysmarować nimi górę ciasta. Na wierzch położyć przygotowane wcześniej paski z ciasta.

Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piec na rumiany kolor.

Komentarze (0)