Pašticada
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1711
Składniki:
- 1,5 kg łopatki wołowej bez kości
- 500 ml czerwonego półsłodkiego wina Marsala
- 300 g makaronu włoskiego Garofalo
- 100 g wędzonego boczku
- 4 ząbki czosnku
- 4 goździki
- 4 ziela angielskie
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 marchewki
- 2 łyżki octu winnego
- 2 liście laurowe
- 2 suszone figi
- 1 korzeń pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżka sony z cytryny
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew z pietruszką obrać ze skóry. Czosnek obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Boczek wędzony pokroić na małe kawałki. Mięso wołowe podzielić na porcje, ponacinać nożem na całej powierzchni, nadziać je pokrojoną na kawałki marchewką, goździkami, czosnkiem i przełożyć do brytfanki. Do kubka wlać sok z cytryny, ocet winny, wsypać do tego suszony rozmaryn, dobrze wymieszać i natrzeć tym nadziane wcześniej mięso. Następnie dodać do tego pokrojoną na kawałki pietruszkę, pozostałą marchew, obraną ze skóry i pokrojoną drobno cebule oraz figi. Całość zalać winem, po czym dodać do tego liści laurowe, ziele angielskie i pozostawić pod przykryciem na 6 godzin.
Po tym czasie mięso wyciągnąć z marynaty i obsmażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie na patelni. Następnie dodać do niego wszystkie warzywa z marynaty, figi i całość zalać ponownie marynatą. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, wymieszać i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości mięsa. W czasie duszenia makaron wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz a następnie wyłożyć na niego duszone mięso wraz cała zawartością .
Po tym czasie mięso wyciągnąć z marynaty i obsmażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie na patelni. Następnie dodać do niego wszystkie warzywa z marynaty, figi i całość zalać ponownie marynatą. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, wymieszać i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości mięsa. W czasie duszenia makaron wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz a następnie wyłożyć na niego duszone mięso wraz cała zawartością .
Komentarze (0)