Pappardelle z wołowiną i pieczarkami w bułce

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2570
Pappardelle z wołowiną i pieczarkami w bułce
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g łopatki wołowej bez kości
  • 25 g makaronu pappardelle
  • 6 pieczarek
  • 3 łyżki oleju
  • 2 bułki do burgerów
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • natka jarmużu do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Bułki przekroić w górnej części i wydrążyć środki. Odciętą, górną część bułek wysmarować masłem i wyłożyć na talerz. Następnie makaron zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Pieczarki oraz jarmuż umyć i osączyć z wody. Pieczarki obrać i pokroić w plastry. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone na drobne kawałki mięso i zrumienić. Następnie dodać do tego pokrojone pieczarki, po czym doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Potem dodać do tego ugotowany wcześniej makaron, wymieszać i dusić całość jeszcze przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Gotowe składniki ściągnąć z ognia i przełożyć do wydrążonych bułek. Wszystko udekorować natką jarmużu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów