Pabellon Criollo
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 930
Składniki:
- 600 g polędwicy wołowej
- 600 g czarnej fasoli w zalewie
- 250 g kleistego ryżu
- 4 banany
- 4 łyżki oleju
- 2 pomidory
- 2 cebule
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 zielona papryka chili
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Polędwicę wołową pokroić na małe kawałki, włożyć ją do rondla, zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości. Po ugotowaniu polędwicę odcedzić z bulionu i rozdrobnić ją. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować go na sypko. Po ugotowaniu odparować i przełożyć na talerz. Fasolę odsączyć z zalewy. Paprykę chili pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Pomidory pokroić w drobną kostkę.
Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i dodać do niego obraną ze skóry i pokrojoną drobno 1 cebulę. Smażyć ją aż się zeszkli, po czym dodać do tego odsączoną wcześniej z zalewy czerwoną fasolę. Oba składniki wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z patelni i dodać do ryżu na talerzu.
Następnie rozgrzać pozostały olej na patelni i dodać do niego pokrojoną paprykę chili, pomidory i drugą cebulę. Składniki wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego ugotowaną wcześniej polędwicę wołową. Mięso z warzywami na patelni doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać i smażyć przez kolejne 1,5 minuty. Następnie ściągnąć z patelni i dodać do składników na talerzu.
Banany obrać ze skóry, usunąć z nich końcówki, sam miąższ przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do chwili, aż się lekko się lekko przyrumieni. Wtedy banany ściągnąć z patelni i dodać do potrawy. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.
Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i dodać do niego obraną ze skóry i pokrojoną drobno 1 cebulę. Smażyć ją aż się zeszkli, po czym dodać do tego odsączoną wcześniej z zalewy czerwoną fasolę. Oba składniki wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z patelni i dodać do ryżu na talerzu.
Następnie rozgrzać pozostały olej na patelni i dodać do niego pokrojoną paprykę chili, pomidory i drugą cebulę. Składniki wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego ugotowaną wcześniej polędwicę wołową. Mięso z warzywami na patelni doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać i smażyć przez kolejne 1,5 minuty. Następnie ściągnąć z patelni i dodać do składników na talerzu.
Banany obrać ze skóry, usunąć z nich końcówki, sam miąższ przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do chwili, aż się lekko się lekko przyrumieni. Wtedy banany ściągnąć z patelni i dodać do potrawy. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)