Ostkaka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1241
Ostkaka
fot. Frugan / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki dżemu z borówki brusznicy
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Ciasto:
  • 750 g twarogu sernikowego
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mielonych migdałów

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: jajka wbić do rondla, zasypać je cukrem i dokładnie zmiksować mikserem. Wsypać do nich mąkę, mielone migdały i ponownie zmiksować na jednolitą masę. Następnie przełożyć łyżką na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C. Piec na rumiany kolor, po czym wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podzielić na porcje. Następnie śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę, a po ubiciu dodać ją do składników. Wszystko polać dżemem z borówki.

Komentarze (1)

W opisie przepisu Zappmnieliście o twarogu .