Omlet z ryżem w białym sosie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1852
Omlet z ryżem w białym sosie
fot. pelican / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Na biały sos:
  • 200 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 100 ml śmietany 18 %
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki wody
  • 1 żółtko jajka

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i utłuc tłuczkiem. Jajka wbić do rondla, rozmieszać z mlekiem, po czym przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, oprószyć szczyptą soli, pieprzu i smażyć do czasu, aż jajka zaczną się lekko ścinać. Wtedy wszystko wymieszać, ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Do usmażonych jajek dodać utłuczony ryż.

Przygotować biały sos: bulion warzywny zagotować w rondlu z masłem. Mąkę zmieszać z 2 łyżkami wody oraz 2 łyżkami gotowanego bulionu, wymieszać i dodać do gotowanych składników. Potem wszystko zagotować i ściągnąć z ognia. Następnie śmietanę rozetrzeć z żółtkiem, wlać do zagotowanych składników, dokładnie wymieszać, po czym doprawić do smaku pieprzem, solą i dodać do potrawy.

Całość posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów