
Naleśniki z mięsem i miętą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1792

Składniki:
- 2 liście sałaty
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oleju
- 1 pomarańczowa papryka
- sól
- pieprz
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- Farsz:
- 350 g mielonego mięsa wołowego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki świeżej mięty
- 0,5 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 0,5 łyżeczki czerwonej mielonej papryki chili
- 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę pokroić na kawałki i wyłożyć na talerz. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać ze skóry i pokroić w drobną słomkę.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla, wbić do niej jajko, wlać mleko, wsypać szczyptę soli i razem zmiksować mikserem na konsystencje gęstej śmietanki. Zmiksowane składniki nabrać chochelką i przelać je na 1 łyżką rozgrzanego oleju na patelni. Smażyć na rumiany kolor z obu stron na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia.
Przygotować farsz: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanych 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mięso mielone, oprószyć je mąką kukurydzianą, mielonym kminem rzymskim, mieloną papryką czerwoną, szczyptą soli, pieprzu i posiekanymi drobno listkami mięty. Całość smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym dodać do tego przecier pomidorowy, wymieszać i smażyć do miękkości mięsa. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć do miski, zmiksować mikserem na jednolitą masę i przełożyć na usmażone wcześniej ciasto.
Wszystkie składniki zawinąć w rulony i przełożyć na talerz z sałatą. Następnie rozgrzać pozostały olej na patelni, dodać do niego pokrojony czosnek z pomarańczową papryką, razem podsmażyć na średnim ogniu i dodać do potrawy.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla, wbić do niej jajko, wlać mleko, wsypać szczyptę soli i razem zmiksować mikserem na konsystencje gęstej śmietanki. Zmiksowane składniki nabrać chochelką i przelać je na 1 łyżką rozgrzanego oleju na patelni. Smażyć na rumiany kolor z obu stron na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia.
Przygotować farsz: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanych 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mięso mielone, oprószyć je mąką kukurydzianą, mielonym kminem rzymskim, mieloną papryką czerwoną, szczyptą soli, pieprzu i posiekanymi drobno listkami mięty. Całość smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym dodać do tego przecier pomidorowy, wymieszać i smażyć do miękkości mięsa. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć do miski, zmiksować mikserem na jednolitą masę i przełożyć na usmażone wcześniej ciasto.
Wszystkie składniki zawinąć w rulony i przełożyć na talerz z sałatą. Następnie rozgrzać pozostały olej na patelni, dodać do niego pokrojony czosnek z pomarańczową papryką, razem podsmażyć na średnim ogniu i dodać do potrawy.
Komentarze (0)