Morszczuk z brukselką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 554
Morszczuk z brukselką
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g filetów z morszczuka
  • 400 g brukselki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 plastry cytryny
  • 2 liście sałaty masłowej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka czarnego maku
  • 1 łyżeczka tłuczonych orzechów laskowych
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Brukselkę umyć, obrać z wierzchnich liści, przełożyć ją do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu brukselkę odcedzić.

Sałatę umyć, osączyć z wody, pokroić na małe kawałki i wyłożyć na talerz. Filety z morszczuka oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć je do miękkości na rozgrzanym mocno oleju na patelni. Do usmażonej ryby dodać ugotowaną wcześniej brukselkę i razem smażyć do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć z z patelni i wyłożyć na talerz z sałatą.

Wszystko posypać ziołami prowansalskimi, tłuczonymi orzechami laskowymi oraz czarnym makiem. Gotowe danie udekorować pokrojoną cytryną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów