Mazurek orzechowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2445

Składniki:

  • Ciasto:
  • 5 jaj
  • 200 g cukru
  • otarta skórka i sok z 1 cytryny
  • 150 g mielonych migdałów
  • 150 g orzechów laskowych
  • Lukier:
  • 150 g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki gorącej wody
  • Do dekoracji:
  • 50 g łuskanych migdałów
  • 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
  • kilka suszonych śliwek

Opis przygotowania:

Białka oddzielić od żółtek, następnie utrzeć je z cukrem do białości. Dodać otartą skórkę i sok z cytryny, mielone migdały oraz drobno posiekane orzechy laskowe. Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszać z żółtkami. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia, rozsmarować je równomiernie i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. przez 40 minut.

Lukier: cukier puder ucierać z sokiem cytrynowym i gorącą wodą, aż powstanie jednolita masa. Upieczony mazurek polukrować i udekorować łuskanymi migdałami, kandyzowaną skórką pomarańczową lub cytrynową i suszonymi śliwkami.

Autor: mar4

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów