Marmolada jabłkowo-cytrynowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2525
Składniki:
- 600 g cukru
- 12 jabłek
- 2 cytryny
- 1 łyżka mielonych goździków
- 2 łyżeczki cynamonu
Opis przygotowania:
Jabłka i cytryny umyć, cytryny pokroić na kawałki ze skórą i usunąć nasiona. Pokrojone wrzucić do rondla, zalać 1 szklanką wody, gotować około 60 minut, aby stały się miękkie i szkliste. Jabłka obrać ze skóry, pokroić na kawałki, usunąć gniazda nasienne, przełożyć do garnka i dusić pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż się rozpadną, tworząc mus. Do powstałego musu dodać cytrynę, cynamon, goździki, cukier, starannie wymieszać i smażyć całość przez 15 minut. Gotową i jeszcze gorącą marmoladę przełożyć do słoików, zakręcić pokrywki i odwrócić do góry dnem. W takiej pozycji odstawić do wystygnięcia. Wystudzone można spożywać od razu, lub po dłuższym okresie.
Komentarze (0)