Marchew w pesto i orzechami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1337
Marchew w pesto i orzechami
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 0,5 kg soczystej marchwi
  • 0,5 szklanki orzechów nerkowca
  • Pesto:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek bazylii
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Marchew oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i nożykiem pokroić w cienkie, podłużne plastry. Przełożyć je do miski i wsypać do niej orzechy nerkowca.

Przygotować pesto: bazylię przełożyć do miksera. Czosnek obrać ze skóry i dodać do bazylii. Wsypać do tego mielone orzechy laskowe, wlać oliwę z oliwek, sok cytrynowy, po czym całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zmiksować mikserem, wymieszać z marchewką oraz orzechami i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów