Małże smażone z grzankami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1392
Małże smażone z grzankami
fot. karandaev (elements.envato.com)

Składniki:

  • 500 g małży mrożonych
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 bagietka
  • 1 cytryna
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, odsączyć z wody i pokroić drobno. Małże rozmrozić. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego rozmrożone wcześniej małże. Smażyć je do chwili, aż się otworzą, Wtedy obrać ze skóry czosnek, przepuścić go przez praskę i dodać do otwartych małży. Całość oprószyć szczyptą soli i smażyć jeszcze przez 2,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć je z ognia, przesypać do rondla i posypać natką zielonej pietruszki. Bagietkę pokroić na kawałki o grubości 1,5, cm, przełożyć je na rozgrzany olej na patelni i zrumienić z obu stron. Po zrumienieniu ściągnąć je z ognia i dodać do smażonych małży. Na koniec małże skropić sokiem z cytryny.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów