Makdous

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 2041
Makdous
fot. QuasarFr (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 400 g tłuczonych orzechów włoskich
  • 6 małych bakłażanów
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 czerwone papryczki chili
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • olej rzepakowy

Opis przygotowania:

Bakłażany ponacinać ostrym nożem tylko z jednej strony z boku w kilku miejscach, w taki sposob, aby nie przeciąć skóry z przeciwnej strony. Następnie zagotować 1 l wody i do wrzątku wrzucić pokrojone wcześniej bakłażany. Bakłażany we wrzątku trzymać przez 10 minut, potem wyciągnąć je z wody łyżką cedzakowa i lekko przestudzić. Po przestudzeniu miąższ wewnątrz bakłażanów oprószyć szczyptą soli i delikatnie odcisnąć je z nadmiaru pozostałej jeszcze wody. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić drobno. Czosnek obrać ze skóry i drobno pokroić. Następnie rozgrzać mocno oliwę z oliwek na patelni i dodać do niej pokrojony czosnek, papryczkę i tłuczone orzechy włoskie. Składniki na patelni doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dobrze wymieszać i smażyć razem przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i wypełnić nimi pokrojone sparzone bakłażany. Całość przełożyć do jednego dużego słoja, oprószyć szczyptą soli i zalać olejem tak, aby nic nie wystawało. Wszystko nakryć talerzem i odstawić na 8-10 dni w chłodne miejsce. Po tym czasie bakłażany z całą zawartością wyciągnąć z oleju i podawać do spożycia.

Komentarze (0)