Kurczak z warzywami w pesto

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1369
Kurczak z warzywami w pesto
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 150 g zielonego groszku w łupinie
  • 3 łyżki oleju
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 czerwone, słodkie papryki
  • pieprz
  • sól
  • Pesto:
  • 2 łyżki tłuczonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek rukoli

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z widy. Paprykę czerwoną pozbawić nasion, pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na talerz. Groszek zielony pozbawić rdzenia, końcówek i dodać do pokrojonej papryki. Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na mocno rozgrzanym oleju na patelni do miękkości. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do składników na talerzu.

Przygotować pesto: rukolę z parmezanem oraz obranym ze skóry czosnkiem przełożyć do miksera. Następnie składniki w mikserze zalać oliwą z oliwek i razem zmiksować. Po zmiksowaniu dodać do tego tłuczone orzechy laskowe, całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów