Kurczak z warzywami w pesto
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1557
Składniki:
- 150 g zielonego groszku w łupinie
- 3 łyżki oleju
- 2 piersi z kurczaka
- 2 czerwone, słodkie papryki
- pieprz
- sól
- Pesto:
- 2 łyżki tłuczonych orzechów laskowych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- pęczek rukoli
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z widy. Paprykę czerwoną pozbawić nasion, pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na talerz. Groszek zielony pozbawić rdzenia, końcówek i dodać do pokrojonej papryki. Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na mocno rozgrzanym oleju na patelni do miękkości. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do składników na talerzu.
Przygotować pesto: rukolę z parmezanem oraz obranym ze skóry czosnkiem przełożyć do miksera. Następnie składniki w mikserze zalać oliwą z oliwek i razem zmiksować. Po zmiksowaniu dodać do tego tłuczone orzechy laskowe, całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dodać do potrawy.
Przygotować pesto: rukolę z parmezanem oraz obranym ze skóry czosnkiem przełożyć do miksera. Następnie składniki w mikserze zalać oliwą z oliwek i razem zmiksować. Po zmiksowaniu dodać do tego tłuczone orzechy laskowe, całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dodać do potrawy.
Komentarze (0)