Kurczak duszony w winogronie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1922
Kurczak duszony w winogronie
fot. thebittenword.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka czerwonego winogrona
  • 1 szklanka białego winogrona
  • 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki
  • 1 szklanka białego bina wytrawnego
  • 1 łyżeczka mielonego tymianku
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Winogrona oraz mięso umyć i osączyć z wody. Czosnek obrać ze skóry, pokroić na drobne kawałki i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać oprószone solą, pieprzem oraz majerankiem mięso i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem dodać do tego dodać do tego osączone z wody winogrona i smażyć wszystko przez 3 minuty. Po tym czasie łyżką cedzakową wyciągnąć jedynie smażone winogrona i przełożyć na talerz. Natomiast smażonego kurczaka zalać winem wytrawnym i dusić pod przykryciem przez 5 minut. Potem wlać bulion warzywny, całość doprawić do smaku przyprawami i dusić do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z ognia i dodać do usmażonych wcześniej winogron.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów